Pages

Monday, March 28, 2011

Cara paling selamat nak ke bangunan Sebelah !!! Sengal Tahap Gaban

  


Ini dah takde kerja sangat la bebudak nie. Kalau jatuh , mesti bersepai punya.

Sumber Youtube

Tuesday, March 22, 2011

Fail Tahap Gaban

Hrmm.... Korang rasa tuan kedai tu tau tak nama kedai dia dalam English ?

thanks Abe Power 
















Tolong la nasihat kat tuan kedai nie....



Sunday, March 20, 2011

The Real Transformers in China...... China lagi !!!

Macam-macam kan orang kat China boleh buat kan, bukan takat makanan, mainan hanpohone dan macam2 lagi la. Ini lagi satu benda yang agak gempak la bagi aku.Transformer Optimusprime in full scale beb!!! Tinggi 11 meter dan berat 21tan (berat tu!)







 




Sumber 2leep

Friday, March 18, 2011

Kenapa la tak terFikir dari dulu !

Korang mesti kalau kat ofice mesti ada masalah dengan network cable atau usb cable untuk printer ke atau apa2 cable la. Aku dalam mengsurfing terjumpa la tips yang agak berguna nie...... kenapa la aku tak terpikir benda nie dulu.

-
-
-
-
-
-
-
-
-




Sumber photoblip



.

Tuesday, March 15, 2011

Beras dibuat dari Plastik made in China! ..... Ciplak Tahap Gaban

   

Ini lagi satu info menarik yang aku nak kongsi, China sekarang dah buat beras yang dibuat dari plastik beb! ini betul dah hilang akal dah nie. Betul-betul nak membuniuh orang.
   
Menurut pembuat beras nie diorang menyatakan kalau anda makan nasi dari beras ini adalah tidak bahaya! Tak bahaya ? betul- betul punya Sengal Tahap Gaban la korang nie. Dan sekiranya anda makan tiga pingan sehari ia bersamaan memakan satu beg plastik je.... Satu je!!! patut la masa sukan Olimpik hari tu ramai yang banyak bawak bekal dari negara sendiri, takut makan beras plastik dan telur tiruan la tu.

So kepada yang nak melancung ke China berhati-hati semasa memilih barang makanan kat sana ok.


Video minggu ini .....Power Tahap Gaban

video


Ini betul-betul power!!!

My Blackberry Is Not Working!

   

Paham tak? hehehe....

My Blackberry Is Not Working! - The One Ronnie, Preview - BBC One

Saturday, March 12, 2011

Telur dan angur buatan Manusia .... Ciplak Tahap Gaban

  

China make wonder!!! ini kali memang make wonder beb. Macam-macam benda yang di ciplak kat China nie. Bukan setakat barang-barang elektronik dan permainan diciplak kat sana tapi sekarang Telur ayam & itik dan Angur pun diorang ciplak jugak.Benda-benda nie diorang jual di pasar-pasar kat China sekarang.

Lepas nie aku nak cerita pulak pasal beras yang dibuat dari plastik yang dibuat kat china. Gila betul la diorang  nie, nak buat untung sampai nak bunuh orang.

Japan Earthquake: Helicopter aerial view video of giant tsunami waves .............berita Tahap Gaban

  

Teruk Beb... !!! Dah nak macam kat Aceh dah nie.

Friday, March 11, 2011

Kempen Anti Saman Ekor...... Info Tahap Gaban

FAKTA PASAL SAMAN EKOR




Ramai yang masih kabur dan tidak faham hak mereka sebagai rakyat
Malaysia. Perlembagaan Persekutuan adalah undang-undang tertinggi
Negara. Perlembagaan Persekutuan menjamin hak setiap rakyat Malaysia
tanpa mengira agam, kaum, bangsa dan juga fahaman politik. Semua
warganegara dijamin hak yang sama.

Salah satu hak yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan ialah hak
rakyat terhadap harta. Ini disebut dalam Perkara 13 Perlembagaan
Persekutuan.

Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan

Hak terhadap harta.

(a) Tiada seseorang pun boleh dilucutkan hartanya kecuali mengikut
undang-undang.

(b) Tiada sesuatu undang-undang pun boleh membuat peruntukan bagi
mengambil atau menggunakan harta-harta dengan paksa dengan tiada
pampasan yang mencukupi.

Selalunya Perkara 13 ini digunakan di dalam kes pengambilan tanah
melalui Akta Pengambilan Tanah 1960. Sebenarnya Perkara 13 ini bukan
sahaja melibatkan harta tak alih seperti tanah, tetapi meliputi harta
alih seperti kenderaan. Justeru penafian hak memperbaharui cukai
jalan dan lesen memandu oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) juga
sebenarnya termasuk di dalam penafian hak rakyat terhadap harta.
Alasannya jika seseorang rakyat itu dihalang dari memperbaharui cukai
jalan kenderaan mereka yang menyebabkan kenderaan itu tidak boleh
digunakan maka rakyat itu telah dinafikan haknya terhadap harta.

Jika seseorang rakyat telah dinafikan hak mereka menggunakan harta
(kenderaan) mereka tanpa alasan yang berlandaskan peraturan dan
undang-undang maka Perkara 13 (b) menyatakan bahawa pampasan
hendaklah diberikan. Ini bermaksud jika JPJ menghalang seseorang
memperbaharui cukai jalan yang menyebabkan kenderaan tidak boleh
digunakan, maka JPJ hendaklah membayar pampasan kepada pemilik
kenderaan tersebut.

Hujah ini adalah bersandarkan keputusan kes Leonard Lim Yaw Chiang
lwn Director of Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Sarawak yang telah
diputuskan pada tahun 2009. Di dalam kes ini, seorang rakyat bernama
Leonard Lim Yaw Chiang telah disenarai hitam dan dihalang oleh JPJ
Sarawak dari memperbaharui cukai jalan kereta beliau. Beliau telah
memohon kepada Mahkamah Tinggi Kuching untuk memutuskan bahawa
tindakan JPJ menyenarai hitam dan menghalang beliau memperbaharui
cukai jalan adalah salah. Beliau juga memohon gantirugi daripada JPJ
di atas kehilangan penggunaan kereta beliau selama kereta tersebut
tidak boleh digunakan kerana tiada cukai jalan.

Mahkamah telah memutuskan bahawa JPJ tidak boleh menyenarai hitam
kenderaan di atas suatu kesalahan yang belum dibuktikan di Mahkamah.
Tindakan JPJ menyenarai hitam diputuskan telah bertentangan dengan
Perkara 13 Perlembagaan. JPJ juga telah diarahkan membayar gantirugi
kepada pemohon dalam kes itu kerana kesusahan beliau tidak dapat
menggunakan kenderaan sehingga terpaksa menyewa kenderaan lain.

Justeru di sini ingin dimaklumkan kepada pemandu-pemandu dan
pemilik-pemilik kenderaan yang dinafikan hak mereka memperbaharui
cukai jalan dan lesen memandu, bahawa hak anda dilindungi oleh
Perlembagaan. Pihak berkuasa tidak boleh sewenang-wenang menafikan
hak anda.

Berbalik kepada tawaran Kerajaan memberikan diskaun pembayaran saman
sehingga hari ini 28/2/2011. Ingin dimaklumkan bahawa tindakan ini
tetap salah. Isu utamanya ialah bukan jumlah bayaran kompaun atau
denda itu RM300 atau RM150 atau pun RM50. Isu utamanya adalah, ADAKAH
SESEORANG ITU BENAR-BENAR MELAKUKAN KESALAHAN YANG DIDAKWA SEHINGGA
MEREKA WAJIB MEMBAYAR DENDA?

Perlu diambil perhatian bahawa untuk menguatkuasakan sesuatu
peraturan dan undang-undang, sesebuah pihak berkuasa hendaklah juga
mengikut peraturan dan undang-undang. Saman tidak boleh tertunggak.
Jika ada yang tertunggak maka ianya bukan saman. Saman hendaklah
dikemukakan di Mahkamah. Orang yang disaman (OKS) hendaklah
diserahkan saman dan diperintahkan hadir ke Mahkamah untuk menjawap
saman itu. Jika OKS mengaku salah maka mahkamah akan memerintahkan
OKS itu membayar denda. Jika denda dibayar maka saman itu selesai dan
tidak akan tertunggak. Jika saman diserahkan kepada OKS tetapi OKS
tidak hadir ke Mahkamah, maka mahkamah akan keluarkan waran tangkap
suapaya OKS hadir mahkamah. Maka proses yang sama akan berlaku iaitu
OKS akan ditanya mangakui kesalahan atau meminta bicara. Jika mengaku
maka akan diarahkan supaya bayar denda bagi saman itu. Maka
selesailah saman itu. Tidak tertunggak. Jika tidak mengaku maka akan
dibicarakan. Bergantung kepada keputusan mahkamah, jika didapati
salah selepas bicara, maka akan diperintahkan untuk bayar denda.
Selesai lah saman itu. Jika tidak bersalah maka luput juga samann
itu. Tidak tertunggak.

Soalannya kenapa ada saman tertunggak? Jawapannya pertama kerana
saman-saman itu tidak pernah dibawa ke Mahkamah. Kedua kerana yang
dikatakan saman itu sebenarnya bukan saman tetapi notis sahaja.

Saman Ekor yang dikatakan saman ini sebenarnya bukan saman tetapi
sekadar notis kepada pemilik kenderaan meminta maklumat pemandu yang
dikatakan memandu melebihi hadlaju. Notis ini juga disertakan tawaran
kompaun jika pemilik kenderaan mengaku melakukan kesalahan. Ia
dikeluarkan di bawah Seksyen 115 Akta Pengangkutan Jalan 1987 atau
dikenalai dengan Notis Pol 170A. Jika pemilik tidak mengaku kesalahan
maka kompaun tidak perlu dibayar kerana kompaun itu hanyalah tawaran.
Jika pemilik tidak membayar kompaun sepatutnya pemilik disaman supaya
hadir ke Mahkamah bagi menjawap tuduhan memandu melebihi hadlaju.
Kemudian proses mahkamah yang dijelaskan sebelum ini akan berlaku.
Maka saman itu akan selesai dan tidak tertunggak. Masalah timbul
apabila pihak berkuasa terus menghukum pemilik supaya membayar
kompaun sedangkan kesalahan tidak dibuktikan. Kompaun bukan denda
tetapi tawaran. Dendan hanya boleh dikeluarkan dan diarahkan oleh
Mahkamah. Bukan Polis dan bukan JPJ. Inilah penyalahgunaan kuasa dan
peraturan oleh pihak berkuasa. Mereka bertindak melebihi kuasa yang
diberikan. Mereka bertindak sebagai penghukum sedangkan tugas itu
hanya ada pada Mahkamah.

Justeru kepada semua rakyat Malaysia, ketahui hak anda, jangan mudah
terpedaya dengan tawaran dan penindasan. Gunakan hak anda... TIADA
SIAPA BOLEH MEMAKSA ANDA MEMBAYAR SESUATU YANG ANDA TIDAK LAKUKAN.
Anda Mampu Mengubahnya.

Bagaimana JPJ boleh menhalang pembaharuan cukai jalan?

1) Seksyen 17(1)(d) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

JPJ berkuasa menghalang seseorang melakukan apa-apa transaksi
termasuk perbaharui cukai jalan tetapi setelah JPJ BERPUASHATI bahawa
seseorang ada perkara yang belum selesai dengan JPJ dan Polis.

Bagaimana JPJ hendak BERPUASHATI?

2) Seksyen 17(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

JPJ hendaklah memberikan peluang kepada seseorang membuat
representasi. Ini bermaksud JPJ hendaklah menjalankan siasatan adakah
seseorang itu ada perkara yang belum selesai. Maka semua pihak perlu
hadir iaitu pemilik kenderaan, JPJ dan Polis yang mengeluarkan saman.
Perlu disiasat adakah saman yang dikatakan ada kepada seseorang itu
betul atau tidak. Sudah dibuktikan di mahakamh atau tidak. Jika tidak
maka JPJ tidak boleh menyenarai hitam. Inilah maksud BERPUASHATI

3) Seksyen 17(5) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

Jika dihalang daripada perbaharui cukai jalan maka Pengarah JPJ
hendaklah maklumkan kepada Ketua Pengarah pengangkutan, di mana Ketua
Pengarah hendaklah maklumkan secara bertulis dalam tempoh 14 hari
kepada pemilik kenderaan tentang alasan halangan dibuat ke atas
pemilik. Adakah notis ini pernah dikeluarkan kepada pemilik?

Jika anda dihalang daripada perbaharui cukai jalan tanpa alasan yang
sah anda boleh:

a) Minta alasan bertulis daripada JPJ kenapa anda dihalang.

b) Minta JPJ perbaharui cukai jalan dengan segera jika alasan
bertulis itu tidak munasabah dan tidak betul.

c) Jika JPJ enggan mematuhi permintaan anda, anda boleh
menyaman/menuntut di Mahkamah untuk gantirugi kehilangan penggunaan
kenderaan anda dan kesusahan anda kerana tidak boleh menggunakan
kenderaan.

Zulhazmi Shariff ialah Penasihat Undang-Undang Kempen Anti Saman Ekor
(KASE)

dipinjam entry dari ehem-ehem

Wednesday, March 9, 2011

Tuesday, March 8, 2011

PieChart For today !!!

I think so!!!

Monster Motorbike...... Sengal Tahap Gaban

Nie memang dah takde benda nak buat dah diorang nie. Bukan apa, bagi orang yang suka monster truck tu aku boleh terima lagi la. Nie buat pulak Monster Motorbike! betul2 takde kerja. Dah la buleh naik sorang je pulak tu, lepas tu guna nya benda nie nak hancurkan keta je kerja nya. Hadoi!!!


Besar je lebih, Sorang jugak yg blh naik!






Pakai enjin lori tu beb!!!


Nie la kegunaan rasmi The  Monster Motorbike nie





 Sumber aboutautoblog.

Monday, March 7, 2011

Info Tahap Gaban

Kepada semua, Jangan lah anda lupa ya!!!


Mana lah tau kalau ada yang lupa.....

Nak buat duit poket! Register churpchurp OK! Duit Poket Tahap Gaban :)

Komuniti Blog paling cool!!!

Dapat tambah duit poket $

Sila Klik Gambar yang comel ini :)


How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community! Masyuk beb...

Headlight version 2.0 Sengal Tahap Gaban

Kalau lampu depan kereta anda yang pecah kena langar lari dan nak kena bawak kereta jugak, kaedah ini boleh digunakan. Ini kes malas sangat nak pergi bengkel la nie.



Kenapa la Sengal sangat tuan punya kereta nie!!! Tolong jangan ikut perangai macam nie.

sumber techaworld

Cara paling Senang Tahap Gaban Nak menang duit poket!!!!

Cara paling Senang Tahap Gaban Nak menang duit poket!!!!

Senang macam kacang Buncis Beb!!

#MiloFuzeJamPack

ChurpChurp | Social Share » Jam-Pack your way to RM40,000! (Preview)



ChurpChurp | Social Share » Jam-Pack your way to RM40,000! (Preview)http://www.churpchurp.com/share/milofuze-jampack/

Sunday, March 6, 2011

Japanese Game Show ...... Sengal + Kelakar Tahap Gaban

Anda semua mesti dah tahu yang di negara Jepun macam-macam game show yang ada kan. Ini adalah salah satu daripada bebanyak tu , bagi aku game yang agak mustahil nak menang tapi sangat kelakar tahap Gaban.

video


Enjoy ok.

Info untuk Lelaki..... Info Tahap Gaban

Kepada lelaki yang diluarsana, ini info untuk anda.
info untuk selamatkan keadaan dalam apa jua situasi ok.



Sumber 2leep

Nike 3D Shoes....... Cool Tahap Gaban

Aku memang suka kasut yang Cool macam nie, kalau ada duit buleh gak sambar sepasang, yang cool Tahap Gaban nya kasut nie siap ada 3D effect tuu. Gambar / image berbeza pada sudut 45/90/135 darjah. So bagi yang nak beli kasut nie pegi la check kat NIKE website mana nak cari ok. Boleh buat kasut raya tuu.













 3D effect tu Bro!






Sumber korefun

Thursday, March 3, 2011

Tradisi Pelik Puak Dani Papua New Guinea....... Dashat Tahap Gaban

Siapa lagi yang tak tau ada puak Kanibal yang ada kat Papua new Guinea, tapi kali nie aku nak tunjuk satu tradisi puak Dani yang agak ngeri jugak la iaitu, bagi kaum perempuan mereka akan memotong ruasjari mereka setelah kematian ahli keluarga. Tradisi ini dilakukan untuk menjukan berkongsi rasa sakit dan kesedihan pada simati. Yang peliknya  benda nie diorang buat kat kaum wanita je. ish ish ish kejam tu.......


Sory la Gambar kena ditapis. 


Wednesday, March 2, 2011

Thank Semua Pengunjung Gengblogger!!! Geng Tahap Gaban :)

Thanks everybody tetamu dari http://www.gengblogger.com You all Rock!

Sayang Isteri........ Tahap Gaban

Ini memang tak patut !!! ish ish ish
Sayangilah isteri anda.



Sengal betul mamat nie......

P/s Imej ini tiada kena mengena dengan sesiapa yang hidup dgn yang mati, cuma sebagai contoh yang Sengal Tahap Gaban.

Kalau anda perokok...... Realiti Tahap Gaban

Kepada kengkawan yang merokok ini ada lah realiti yang agak menarik ye. So faham-faham la ye bawak2 la cuba berhenti ye.

Takan tak paham kot. :)



Sumber lolsnaps,  and omgshots

Tuesday, March 1, 2011

Roller Babies .... Cute Tahap Gaban

Cute tahap Gaban. Nice!

Kalau la Baby betul boleh buat macam nie.