Pages

Tuesday, December 27, 2011

Picture For today !!!!


Punya lah banyak manusia kat muka bumi nie, macam mana la pulak mamat nie boleh lulus pemohonan kewarga negaraan Malaysia. Nie Gara-gara nak Pilihanraya kot..... :)





Sumber Google pic



Sunday, June 5, 2011

Terima kasih Daun keladi !

Terima kasih Kepada semua follower Blogtahapgaban yang ada dan sudi membaca. Untuk penambah baikan Blog ini sila lah suggest apa yang patut atau buat lah permintaan di ruang comment dibawah ye :)

Thank You all ...

Kutip Hutang Cara Halussss - Sengal Tahap Gaban (English Edition )

Salam. Here we go guy's. Sorry for late update for this blog. Got something buzy with afor a few week. Today on wards I will try update this blog weeklly, hope so la! :) thanks who read this.

This evening I on the way to my shop to drop some thing, I saw one intersting banner advertising at one road light. This advertise just get me thingking how people can do anyting for money. Haha, so to all people out there that some people owe them 1 milion buck and above. You can find this guy. What a superstitious :)




picture taken Shah Alam area 

Friday, May 6, 2011

Kempen Kurangkan Nikotin Dalam Badan Tahap GABAN !

Gambar khas untuk pengemar tembakau. Apa guna kawan kalau tak tolong kawan kan :)

Kempen kurangkan merokok bermula di BlogTahapGaban. Ini kempen Kurangkan merokok OK, bukan Anti atau berhenti merokok ini sebab kalau aku ajak semua perokok berhenti, agak susah Tahap Gaban Jugak la kan. So kepada kengkawan aku dan pembaca bebawak la kurang kan pengambilan nikotin anda ke tahap yang terminima yang mungkin OK. Semoga berjaya !


Daily Random Funny Pictures Collection 5 (18)



 







Sumber Gambar dari Leenks.com

Saturday, April 30, 2011

Teknologi Tahap Gaban Dari Sony

Jenama Sony memang dah tau pasal dia pinya teknologi memang dah jadi pioneer dengan teknologi sekarang nie, Start dari Radio bawak ke LCD dan lepas tu LED pulak. Sekarang nie pulak Sony telah dalam tahap R&D dalam membuat LED skrin yang senipi 1mm tebal. yup 1mm beb! nipis giler. So kalau lepas nie apa yang korang  tengok dalam cerita ala-ala James Bond, atau Minority Report tu akan jadi kenyataan dalam masa terdekat nie. Nanti Handphone keluaran SONY mesti pakai teknologi nie ( mesti nipis Giler la), dan  Apa yang korang nak kena ada adalah duit yang banyak je.



Sumber 

Sunday, April 24, 2011

Beatboxer THePETEBOX beatbox and guitar cover of Pixies - Where Is My Mi...

Salam semua, khas buat pembaca. Aku agak busy Tahap Gaban dalam 2-3 minggu nie, so aku hanya sempat update blog Tahap Gaban nie dengan clip video Beatboxer yang sangat super cool. And to my lil sister mayamasturahahmadThanks for helping me to top up my daily hit for this blog, please keep on doing what you are doing ok heheheh nanti I belanja U ok.

Layan this Cool Tahap Gaban Beatbox Where Is My Mind

   






Credit tio     the peterbox 

Monday, April 11, 2011

Super Slow-Motion Motion - Cool Tahap Gaban

Korang mesti tau kan kalau kita nak buat cerita kartun kita kena buat piece by piece sampai kalau nak buat babak 30 saat sampai nak kena lukis 1000 gambar. kat sini ala-ala sama la macam create kartun tapi diorang buat pakai orang real. So diorang buat babak demi babak banyak jugak la sampai jadinya movement yang lengkap dan agak cool la. so enjoy la ye . kalau ada masa cuba la buat sendiri. :)







Friday, April 8, 2011

Telur tiruan dah sampai Malaysia ....... Aku dah cakap dah......

Telur tiruan dihantar ke Kuala Lumpur untuk ujian makmal


2011/04/07

GEORGETOWN: Jabatan Kesihatan Pulau Pinang sudah menghantar contoh telur yang dipercayai tiruan yang diperoleh dari dua penjual telur di pasar Pulau Tikus, untuk ujian makmal di Kuala Lumpur. 

Timbalan Pengarah Bahagian Kawalan Kualiti dan Keselamatan Makanan, Ku Nafishah Ku Ariffin, berkata contoh telur itu dihantar ke makmal di Kuala Lumpur kira-kira 2 petang tadi.

"Kami akan menguji contoh telur itu dan hasil ujian dijangka diperoleh dalam tempoh seminggu," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.
Beliau berkata, ini adalah kali pertama beliau berhadapan dengan kes telur tiruan sepanjang 22 tahun bekerja di jabatan itu. 

Mengikut Peraturan Makanan 1985, tindakan undang-undang boleh diambil terhadap penjual dan pengeluar telur jika telur itu disahkan tidak tulen. 

"Kita perlu menunggu keputusan ujian itu sebelum menentukan tindakan selanjutnya yang boleh diambil," katanya. 

Sementara itu, Prof Abd Karim Alias dari Fakulti Teknologi Industri Universiti Sains Malaysia, berkata beliau telah mendengar kes seumpama itu beberapa tahun lalu. 
Beliau berkata, semua perkara perlu diuji untuk menentukan sama ada telur tiruan itu boleh mendatangkan bahaya kepada kesihatan. 

Semalam, Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), SM Mohamed Idris berkata beliau menerima aduan daripada seorang suri rumah yang membawa telur berkenaan ke pejabatnya selepas mendapati sesuatu yang mencurigakan ketika cuba memasaknya. 

Siasatan yang dijalankan oleh persatuan itu mendapati kulit telur palsu itu diperbuat daripada lilin parafin, serbuk gypsum dan kalsium karbonat manakala kuning telur dan putih telur menggunakan bahan daripada natrium alginat, alum, geletin, asid benzoik, kalsium klorida, air serta bahan pewarna makanan. - BERNAMA 


Dah la telur nie jual dengan harga sama pulaktu. memang Sengal Tahap Gaban la diorang nie , dah la tak bertanggungjawab lepastu nak untug banyak, makan duit HARAM la korang wei!!!!!! geram tul aku la....!!! patut pun cha ya nun alip ...


kalau korang nak tau macam mana dia buat telur nie sila tegok nie balik posting yang aku dah letak bulan lepas...


oleh kerana aku tak sempat nak cari berita malam tadi letak kat posting nie , aku letak la video cara diorang buat telur nie ok!


Sumber Bernama and FUJItv


cara diorang buat telur nie....serupa tapi tak sama!!!!
  







Sunday, April 3, 2011

Prank Dahsyat Tahap Gaban........ Beiber Fever

Korang nak tau macam mana nak buat office mate korang  yang belagak Macho Tahap GAban nie insaf giler, ini ada satu Idea menarik dan terbaeeek punya.......



Gambar Sebelum 







"
"
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'

Gambar Selepas












 

So kalau diorang macam suka je apa yang korang dah buat kat meja diorang, mesti mamat tu 'gay' la kot hehehe





Sumber 2leep











Lagu Minyak Naik Tahap Gaban

Pada yang tak tau lagi, minyak petrol RON97 naik lagi 20 sen seliter, so sekarang RON97 seliter jadi RM2.70 seliter. Korang rasa la kan bila agaknya turn RON95 Pulak? rasa tak lama lagi nie..... 

Untuk pengubat luka korang jemput la layan lagu nie ok.           



  

Lagu buat semua yang menggunakan Ron 97  :) 


Kredit 

Friday, April 1, 2011

Real Tahap Gaban Homer Simpson

Aku memang peminat setia Cerita The Simpson. Kalau sapa yang tak tau The Simpson nie apa sila la klik kat sini, So character paling cool bagi aku of course la Bart Simpson   tapi dalam banyak character cerita nie bapak Bart la yang yang paling Sengal bagi aku la. kat sini aku nak tunjuk korang macam mana la kalau rupa Homer Simpson kalau real. Kelakar tapi menakutkan.......





















Real and horror beb hehehe......





Sumber 2leep

Monday, March 28, 2011

Cara paling selamat nak ke bangunan Sebelah !!! Sengal Tahap Gaban

  


Ini dah takde kerja sangat la bebudak nie. Kalau jatuh , mesti bersepai punya.

Sumber Youtube

Tuesday, March 22, 2011

Fail Tahap Gaban

Hrmm.... Korang rasa tuan kedai tu tau tak nama kedai dia dalam English ?

thanks Abe Power 
















Tolong la nasihat kat tuan kedai nie....



Sunday, March 20, 2011

The Real Transformers in China...... China lagi !!!

Macam-macam kan orang kat China boleh buat kan, bukan takat makanan, mainan hanpohone dan macam2 lagi la. Ini lagi satu benda yang agak gempak la bagi aku.Transformer Optimusprime in full scale beb!!! Tinggi 11 meter dan berat 21tan (berat tu!)







 




Sumber 2leep

Friday, March 18, 2011

Kenapa la tak terFikir dari dulu !

Korang mesti kalau kat ofice mesti ada masalah dengan network cable atau usb cable untuk printer ke atau apa2 cable la. Aku dalam mengsurfing terjumpa la tips yang agak berguna nie...... kenapa la aku tak terpikir benda nie dulu.

-
-
-
-
-
-
-
-
-




Sumber photoblip



.

Tuesday, March 15, 2011

Beras dibuat dari Plastik made in China! ..... Ciplak Tahap Gaban

   

Ini lagi satu info menarik yang aku nak kongsi, China sekarang dah buat beras yang dibuat dari plastik beb! ini betul dah hilang akal dah nie. Betul-betul nak membuniuh orang.
   
Menurut pembuat beras nie diorang menyatakan kalau anda makan nasi dari beras ini adalah tidak bahaya! Tak bahaya ? betul- betul punya Sengal Tahap Gaban la korang nie. Dan sekiranya anda makan tiga pingan sehari ia bersamaan memakan satu beg plastik je.... Satu je!!! patut la masa sukan Olimpik hari tu ramai yang banyak bawak bekal dari negara sendiri, takut makan beras plastik dan telur tiruan la tu.

So kepada yang nak melancung ke China berhati-hati semasa memilih barang makanan kat sana ok.


Video minggu ini .....Power Tahap Gaban

video


Ini betul-betul power!!!

My Blackberry Is Not Working!

   

Paham tak? hehehe....

My Blackberry Is Not Working! - The One Ronnie, Preview - BBC One

Saturday, March 12, 2011

Telur dan angur buatan Manusia .... Ciplak Tahap Gaban

  

China make wonder!!! ini kali memang make wonder beb. Macam-macam benda yang di ciplak kat China nie. Bukan setakat barang-barang elektronik dan permainan diciplak kat sana tapi sekarang Telur ayam & itik dan Angur pun diorang ciplak jugak.Benda-benda nie diorang jual di pasar-pasar kat China sekarang.

Lepas nie aku nak cerita pulak pasal beras yang dibuat dari plastik yang dibuat kat china. Gila betul la diorang  nie, nak buat untung sampai nak bunuh orang.

Japan Earthquake: Helicopter aerial view video of giant tsunami waves .............berita Tahap Gaban

  

Teruk Beb... !!! Dah nak macam kat Aceh dah nie.

Friday, March 11, 2011

Kempen Anti Saman Ekor...... Info Tahap Gaban

FAKTA PASAL SAMAN EKOR




Ramai yang masih kabur dan tidak faham hak mereka sebagai rakyat
Malaysia. Perlembagaan Persekutuan adalah undang-undang tertinggi
Negara. Perlembagaan Persekutuan menjamin hak setiap rakyat Malaysia
tanpa mengira agam, kaum, bangsa dan juga fahaman politik. Semua
warganegara dijamin hak yang sama.

Salah satu hak yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan ialah hak
rakyat terhadap harta. Ini disebut dalam Perkara 13 Perlembagaan
Persekutuan.

Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan

Hak terhadap harta.

(a) Tiada seseorang pun boleh dilucutkan hartanya kecuali mengikut
undang-undang.

(b) Tiada sesuatu undang-undang pun boleh membuat peruntukan bagi
mengambil atau menggunakan harta-harta dengan paksa dengan tiada
pampasan yang mencukupi.

Selalunya Perkara 13 ini digunakan di dalam kes pengambilan tanah
melalui Akta Pengambilan Tanah 1960. Sebenarnya Perkara 13 ini bukan
sahaja melibatkan harta tak alih seperti tanah, tetapi meliputi harta
alih seperti kenderaan. Justeru penafian hak memperbaharui cukai
jalan dan lesen memandu oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) juga
sebenarnya termasuk di dalam penafian hak rakyat terhadap harta.
Alasannya jika seseorang rakyat itu dihalang dari memperbaharui cukai
jalan kenderaan mereka yang menyebabkan kenderaan itu tidak boleh
digunakan maka rakyat itu telah dinafikan haknya terhadap harta.

Jika seseorang rakyat telah dinafikan hak mereka menggunakan harta
(kenderaan) mereka tanpa alasan yang berlandaskan peraturan dan
undang-undang maka Perkara 13 (b) menyatakan bahawa pampasan
hendaklah diberikan. Ini bermaksud jika JPJ menghalang seseorang
memperbaharui cukai jalan yang menyebabkan kenderaan tidak boleh
digunakan, maka JPJ hendaklah membayar pampasan kepada pemilik
kenderaan tersebut.

Hujah ini adalah bersandarkan keputusan kes Leonard Lim Yaw Chiang
lwn Director of Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Sarawak yang telah
diputuskan pada tahun 2009. Di dalam kes ini, seorang rakyat bernama
Leonard Lim Yaw Chiang telah disenarai hitam dan dihalang oleh JPJ
Sarawak dari memperbaharui cukai jalan kereta beliau. Beliau telah
memohon kepada Mahkamah Tinggi Kuching untuk memutuskan bahawa
tindakan JPJ menyenarai hitam dan menghalang beliau memperbaharui
cukai jalan adalah salah. Beliau juga memohon gantirugi daripada JPJ
di atas kehilangan penggunaan kereta beliau selama kereta tersebut
tidak boleh digunakan kerana tiada cukai jalan.

Mahkamah telah memutuskan bahawa JPJ tidak boleh menyenarai hitam
kenderaan di atas suatu kesalahan yang belum dibuktikan di Mahkamah.
Tindakan JPJ menyenarai hitam diputuskan telah bertentangan dengan
Perkara 13 Perlembagaan. JPJ juga telah diarahkan membayar gantirugi
kepada pemohon dalam kes itu kerana kesusahan beliau tidak dapat
menggunakan kenderaan sehingga terpaksa menyewa kenderaan lain.

Justeru di sini ingin dimaklumkan kepada pemandu-pemandu dan
pemilik-pemilik kenderaan yang dinafikan hak mereka memperbaharui
cukai jalan dan lesen memandu, bahawa hak anda dilindungi oleh
Perlembagaan. Pihak berkuasa tidak boleh sewenang-wenang menafikan
hak anda.

Berbalik kepada tawaran Kerajaan memberikan diskaun pembayaran saman
sehingga hari ini 28/2/2011. Ingin dimaklumkan bahawa tindakan ini
tetap salah. Isu utamanya ialah bukan jumlah bayaran kompaun atau
denda itu RM300 atau RM150 atau pun RM50. Isu utamanya adalah, ADAKAH
SESEORANG ITU BENAR-BENAR MELAKUKAN KESALAHAN YANG DIDAKWA SEHINGGA
MEREKA WAJIB MEMBAYAR DENDA?

Perlu diambil perhatian bahawa untuk menguatkuasakan sesuatu
peraturan dan undang-undang, sesebuah pihak berkuasa hendaklah juga
mengikut peraturan dan undang-undang. Saman tidak boleh tertunggak.
Jika ada yang tertunggak maka ianya bukan saman. Saman hendaklah
dikemukakan di Mahkamah. Orang yang disaman (OKS) hendaklah
diserahkan saman dan diperintahkan hadir ke Mahkamah untuk menjawap
saman itu. Jika OKS mengaku salah maka mahkamah akan memerintahkan
OKS itu membayar denda. Jika denda dibayar maka saman itu selesai dan
tidak akan tertunggak. Jika saman diserahkan kepada OKS tetapi OKS
tidak hadir ke Mahkamah, maka mahkamah akan keluarkan waran tangkap
suapaya OKS hadir mahkamah. Maka proses yang sama akan berlaku iaitu
OKS akan ditanya mangakui kesalahan atau meminta bicara. Jika mengaku
maka akan diarahkan supaya bayar denda bagi saman itu. Maka
selesailah saman itu. Tidak tertunggak. Jika tidak mengaku maka akan
dibicarakan. Bergantung kepada keputusan mahkamah, jika didapati
salah selepas bicara, maka akan diperintahkan untuk bayar denda.
Selesai lah saman itu. Jika tidak bersalah maka luput juga samann
itu. Tidak tertunggak.

Soalannya kenapa ada saman tertunggak? Jawapannya pertama kerana
saman-saman itu tidak pernah dibawa ke Mahkamah. Kedua kerana yang
dikatakan saman itu sebenarnya bukan saman tetapi notis sahaja.

Saman Ekor yang dikatakan saman ini sebenarnya bukan saman tetapi
sekadar notis kepada pemilik kenderaan meminta maklumat pemandu yang
dikatakan memandu melebihi hadlaju. Notis ini juga disertakan tawaran
kompaun jika pemilik kenderaan mengaku melakukan kesalahan. Ia
dikeluarkan di bawah Seksyen 115 Akta Pengangkutan Jalan 1987 atau
dikenalai dengan Notis Pol 170A. Jika pemilik tidak mengaku kesalahan
maka kompaun tidak perlu dibayar kerana kompaun itu hanyalah tawaran.
Jika pemilik tidak membayar kompaun sepatutnya pemilik disaman supaya
hadir ke Mahkamah bagi menjawap tuduhan memandu melebihi hadlaju.
Kemudian proses mahkamah yang dijelaskan sebelum ini akan berlaku.
Maka saman itu akan selesai dan tidak tertunggak. Masalah timbul
apabila pihak berkuasa terus menghukum pemilik supaya membayar
kompaun sedangkan kesalahan tidak dibuktikan. Kompaun bukan denda
tetapi tawaran. Dendan hanya boleh dikeluarkan dan diarahkan oleh
Mahkamah. Bukan Polis dan bukan JPJ. Inilah penyalahgunaan kuasa dan
peraturan oleh pihak berkuasa. Mereka bertindak melebihi kuasa yang
diberikan. Mereka bertindak sebagai penghukum sedangkan tugas itu
hanya ada pada Mahkamah.

Justeru kepada semua rakyat Malaysia, ketahui hak anda, jangan mudah
terpedaya dengan tawaran dan penindasan. Gunakan hak anda... TIADA
SIAPA BOLEH MEMAKSA ANDA MEMBAYAR SESUATU YANG ANDA TIDAK LAKUKAN.
Anda Mampu Mengubahnya.

Bagaimana JPJ boleh menhalang pembaharuan cukai jalan?

1) Seksyen 17(1)(d) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

JPJ berkuasa menghalang seseorang melakukan apa-apa transaksi
termasuk perbaharui cukai jalan tetapi setelah JPJ BERPUASHATI bahawa
seseorang ada perkara yang belum selesai dengan JPJ dan Polis.

Bagaimana JPJ hendak BERPUASHATI?

2) Seksyen 17(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

JPJ hendaklah memberikan peluang kepada seseorang membuat
representasi. Ini bermaksud JPJ hendaklah menjalankan siasatan adakah
seseorang itu ada perkara yang belum selesai. Maka semua pihak perlu
hadir iaitu pemilik kenderaan, JPJ dan Polis yang mengeluarkan saman.
Perlu disiasat adakah saman yang dikatakan ada kepada seseorang itu
betul atau tidak. Sudah dibuktikan di mahakamh atau tidak. Jika tidak
maka JPJ tidak boleh menyenarai hitam. Inilah maksud BERPUASHATI

3) Seksyen 17(5) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

Jika dihalang daripada perbaharui cukai jalan maka Pengarah JPJ
hendaklah maklumkan kepada Ketua Pengarah pengangkutan, di mana Ketua
Pengarah hendaklah maklumkan secara bertulis dalam tempoh 14 hari
kepada pemilik kenderaan tentang alasan halangan dibuat ke atas
pemilik. Adakah notis ini pernah dikeluarkan kepada pemilik?

Jika anda dihalang daripada perbaharui cukai jalan tanpa alasan yang
sah anda boleh:

a) Minta alasan bertulis daripada JPJ kenapa anda dihalang.

b) Minta JPJ perbaharui cukai jalan dengan segera jika alasan
bertulis itu tidak munasabah dan tidak betul.

c) Jika JPJ enggan mematuhi permintaan anda, anda boleh
menyaman/menuntut di Mahkamah untuk gantirugi kehilangan penggunaan
kenderaan anda dan kesusahan anda kerana tidak boleh menggunakan
kenderaan.

Zulhazmi Shariff ialah Penasihat Undang-Undang Kempen Anti Saman Ekor
(KASE)

dipinjam entry dari ehem-ehem

Wednesday, March 9, 2011

Tuesday, March 8, 2011

PieChart For today !!!

I think so!!!

Monster Motorbike...... Sengal Tahap Gaban

Nie memang dah takde benda nak buat dah diorang nie. Bukan apa, bagi orang yang suka monster truck tu aku boleh terima lagi la. Nie buat pulak Monster Motorbike! betul2 takde kerja. Dah la buleh naik sorang je pulak tu, lepas tu guna nya benda nie nak hancurkan keta je kerja nya. Hadoi!!!


Besar je lebih, Sorang jugak yg blh naik!






Pakai enjin lori tu beb!!!


Nie la kegunaan rasmi The  Monster Motorbike nie





 Sumber aboutautoblog.

Monday, March 7, 2011

Info Tahap Gaban

Kepada semua, Jangan lah anda lupa ya!!!


Mana lah tau kalau ada yang lupa.....

Nak buat duit poket! Register churpchurp OK! Duit Poket Tahap Gaban :)

Komuniti Blog paling cool!!!

Dapat tambah duit poket $

Sila Klik Gambar yang comel ini :)


How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community! Masyuk beb...

Headlight version 2.0 Sengal Tahap Gaban

Kalau lampu depan kereta anda yang pecah kena langar lari dan nak kena bawak kereta jugak, kaedah ini boleh digunakan. Ini kes malas sangat nak pergi bengkel la nie.



Kenapa la Sengal sangat tuan punya kereta nie!!! Tolong jangan ikut perangai macam nie.

sumber techaworld

Cara paling Senang Tahap Gaban Nak menang duit poket!!!!

Cara paling Senang Tahap Gaban Nak menang duit poket!!!!

Senang macam kacang Buncis Beb!!

#MiloFuzeJamPack

ChurpChurp | Social Share » Jam-Pack your way to RM40,000! (Preview)



ChurpChurp | Social Share » Jam-Pack your way to RM40,000! (Preview)http://www.churpchurp.com/share/milofuze-jampack/

Sunday, March 6, 2011

Japanese Game Show ...... Sengal + Kelakar Tahap Gaban

Anda semua mesti dah tahu yang di negara Jepun macam-macam game show yang ada kan. Ini adalah salah satu daripada bebanyak tu , bagi aku game yang agak mustahil nak menang tapi sangat kelakar tahap Gaban.

video


Enjoy ok.

Info untuk Lelaki..... Info Tahap Gaban

Kepada lelaki yang diluarsana, ini info untuk anda.
info untuk selamatkan keadaan dalam apa jua situasi ok.



Sumber 2leep

Nike 3D Shoes....... Cool Tahap Gaban

Aku memang suka kasut yang Cool macam nie, kalau ada duit buleh gak sambar sepasang, yang cool Tahap Gaban nya kasut nie siap ada 3D effect tuu. Gambar / image berbeza pada sudut 45/90/135 darjah. So bagi yang nak beli kasut nie pegi la check kat NIKE website mana nak cari ok. Boleh buat kasut raya tuu.













 3D effect tu Bro!






Sumber korefun

Thursday, March 3, 2011

Tradisi Pelik Puak Dani Papua New Guinea....... Dashat Tahap Gaban

Siapa lagi yang tak tau ada puak Kanibal yang ada kat Papua new Guinea, tapi kali nie aku nak tunjuk satu tradisi puak Dani yang agak ngeri jugak la iaitu, bagi kaum perempuan mereka akan memotong ruasjari mereka setelah kematian ahli keluarga. Tradisi ini dilakukan untuk menjukan berkongsi rasa sakit dan kesedihan pada simati. Yang peliknya  benda nie diorang buat kat kaum wanita je. ish ish ish kejam tu.......


Sory la Gambar kena ditapis. 


Wednesday, March 2, 2011

Thank Semua Pengunjung Gengblogger!!! Geng Tahap Gaban :)

Thanks everybody tetamu dari http://www.gengblogger.com You all Rock!

Sayang Isteri........ Tahap Gaban

Ini memang tak patut !!! ish ish ish
Sayangilah isteri anda.



Sengal betul mamat nie......

P/s Imej ini tiada kena mengena dengan sesiapa yang hidup dgn yang mati, cuma sebagai contoh yang Sengal Tahap Gaban.

Kalau anda perokok...... Realiti Tahap Gaban

Kepada kengkawan yang merokok ini ada lah realiti yang agak menarik ye. So faham-faham la ye bawak2 la cuba berhenti ye.

Takan tak paham kot. :)



Sumber lolsnaps,  and omgshots

Tuesday, March 1, 2011

Roller Babies .... Cute Tahap Gaban

Cute tahap Gaban. Nice!

Kalau la Baby betul boleh buat macam nie.

Monday, February 28, 2011

Askar Jepun yang Taat Tahap Gaban

Artikel nie dalam bahasa English aku takut kalau translate nanti lari pulak dia punay cerita, so jemput la baca ya.


On December 17, 1944, the Japanese army sent a twenty-three year old soldier named Hiroo Onoda to the Philippines to join the Sugi Brigade. He was stationed on the small island of Lubang (Philippines), and his orders were to lead the Lubang Garrison in guerrilla warfare. As Onoda was departing to begin his mission, his division commander told him, "You are absolutely forbidden to die by your own hand. It may take three years, it may take five, but whatever happens, we'll come back for you. Until then, so long as you have one soldier, you are to continue to lead him. You may have to live on coconuts. If that's the case, live on coconuts! Under no circumstances are you to give up your life voluntarily." It turns out that Onoda was exceptionally good at following orders, and it would be 29 years before he finally laid down his arms and surrendered. 






In February 1945, towards the conclusion of World War II, he was still there when the Lubang Island was reclaimed by the Allies, but Onoda, and several other men, hid in the dense jungle. Onoda continued his campaign, initially living in the mountains with three fellow soldiers, Akatsu, Shimada, and Kozuka. One of his comrades, Akatsu, eventually surrendered to Filipino forces, and the other two were killed in gun battles with local forces—one in 1954, the other in 1972—leaving Onoda alone in the mountains. For 29 years, he refused to surrender, dismissing every attempt to convince him that the war was over as a ruse. In 1959, Onoda was declared legally dead in Japan. 

Found by a Japanese student, Norio Suzuki, Onoda still refused to accept that the war was over unless he received orders to lay down his arms from his superior officer. Suzuki offered his help, and returned to Japan with photographs of himself and Onoda as proof of their encounter. In 1974 the Japanese government located Onoda's commanding officer, Major Taniguchi, who had since become a bookseller. He flew to Lubang and informed Onoda of the defeat of Japan in WWII and ordered him to lay down his arms. Lieutenant Onoda emerged from the jungle 29 years after the end of World War II, and accepted the commanding officer's order of surrender in his dress uniform and sword, with his Arisaka Type 99 rifle still in operating condition, 500 rounds of ammunition and several hand grenades. Though he had killed some thirty Philippine inhabitants of the island and engaged in several shootouts with the police, the circumstances of these events were taken into consideration, and Onoda received a pardon from President Ferdinand Marcos. 

After his surrender, Onoda moved to Brazil, where he became a cattle farmer. He released an autobiography,No Surrender: My Thirty-Year War, shortly after his surrender, detailing his life as a guerrilla fighter in a war that was long over. He revisited Lubang Island in 1996, donating $10,000 for the local school on Lubang. He then married a Japanese woman and moved back to Japan where he established a nature camp for kids. At the camp Onoda shares what he learned about survival through resourcefulness and ingenuity. As of 2007, Onoda is still living in Japan.


So pada pandangan aku mamat nie memang seorang askar yang taat, patuh, amanah, dan lurus Bendul Tahap Gaban la. Caya lah Onoda san. 






Sumber 2spare

Nama-nama Jawa..... Info + Lawak Tahap Gaban

Nama-nama Jawa yang cool beb!! 


Pandai tanam bunga, diberikan nama Rosman.

Pandai membaiki kereta, namakan Karman

Average dalam golf, Parman

Pandai dlm penulisan, Suratman

Gagah perkasa, Suparman

Minat kepada muzik, Wakiman

Suka bertanya, Asman

Pandai buat kuih, Paiman

Pakar jualan, Saliman

Pakar pasal alam sekitar, Jasman

Pandai melukis, tulis sajak, nyanyi lagu, Saniman

Menjadi doktor gigi, Sugiman

Cepat naik pangkat, Yasman

Jadi kaki pukul dan dera orang, Deraman

Berdarah Bengali, Manbai

Pandai buat skim cepat kaya, Pakman (Te' Lo)

Minat muzik Rock, Rokiman

Pakar kunci, Lokman

Baik budi pekertinya, Budiman


ada lagii...


Buat kerja ala kadar - Kadarisman

Suka bagi orang susah- Sukarman

Suka mengada-ngada - Ngadiman

Dua alam -Herman

Kalau yang kuat berlawan - Ultraman

Pandai main daun terup poker - Pokeman

Yang paling BEST pandai pantun - Pantunman  


Sumber nobatas